تقریبا همه افراد در دوران کودکی تجربه ابتلا به بیماری آبله مرغان را داشته اند. بیماری آبله مرغان توسط ویروس ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود که علت اصلی بیماری زونا نیز همین ویروس می باشد. در دوران کودکی و جوانی بر اثر ابتلا به بیماری آبله مرغان این ویروس در بافت عصبی نزدیک نخاع و مغز باقی می ماند و در میانسالی به صورت زونا نمایان می شود. در ادامه بیشتر به مواردی همچون علائم بیماری زونا در زنان و جوانان و … ، درمان بیماری زونا، علت بیماری زونا و … پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
زونا چیست؟
بیماری زونا یکی از انواع بیماری های پوستی می باشد. زونا یک عارضه پوستی است که به صورت راش پوستی نمایان می شود و در تمامی نقاط بدن امکان ایجاد آن وجود دارد. عامل اصلی بیماری زونا ویروس واریسلا زوستر می باشد که همان ویروس آبله مرغان است. درمان بیماری زونا امروزه وجود دارد و باید بدانید که بیماری زونا مسری و خطرناک نیست.
علائم بیماری زونا
علائم بیماری زونا امکان دارد در هر ناحیه ای از بدن نمایان شود اما عموما علائم بیماری زونا در یک طرف بدن به صورت نواری از تاول نمایان می شود. در ادامه به صورت موردی علائم بیماری زونا را آورده ایم:
- بثورات قرمز
- درد و سوزش
- خارش پوست
- تاول چرکی
- حساسیت پوستی
- تب
- سردرد
- خستگی
- و…
از اولین نشانه های بیماری زونا احساس درد می باشد. در ادامه حساسیت های پوست و احساس خارش نمایان می شود. در عده ای از افراد نیز نشانه های بیماری به همراه خستگی و سردرد و تب و … نمایان خواهد شد. بسته به وخامت بیماری شدت نشانه ها و علائم نیز متغیر است.
علت بیماری زونا
علت بیماری زونا عموما ویروس عامل آبله مرغان است. افرادی که در گذشته بیماری آبله مرغان داشته اند احتمال ابتلا به بیماری زونا نیز در آنان وجود دارد. دغدغه درمان درد زونا در میانسالان نیز بسیار شایع است. علاوه بر این مواردی همچون شیمی درمانی، پرتو درمانی، افزایش سن، مصرف داروهای خاص و … که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند را می توان علت بیماری زونا دانست.
عوارض بیماری زونا
در صورتی که بیماری زونا به موقع پیگیری و درمان نشود امکان دارد مشکلات و عوارضی را در پی داشته باشد. از عوارض بیماری زونا می توان به ضایعه چشمی و آسیب به چشم اشاره کرد. در صورتی که تاول و التهاب در اطراف چشم ایجاد شده باشد و جهت بهبود بیماری دیر اقدام شود احتمال گسترش آن و آسیب رسانی به چشم وجود دارد. یا از دیگر موارد امکان ایجاد عفونت های پوستی در اطراف تاول ها نیز وجود دارد. در ادامه مواردی از عوارض بیماری زونا را ذکر کرده ایم:
- سینه پهلو
- سندروم رامسی هانت
- التهاب طناب های نخاعی یا مغزی
- عفونت پوستی
- آسیب به قرنیه چشم
- پست هرپتیک نورالژیا
- مشکلات عصبی
- و…
درمان بیماری زونا
بازه زمانی ابتلا به بیماری زونا در حدود دو الی سه هفته می باشد. برای درمان بیماری زونا راه قطعی و سریعی وجود ندارد اما داروها و روش هایی برای کاهش تاثیر آن وجود دارند که بیماری را تا حد زیادی کنترل می کنند. داروهایی مثل آسیکلوویر( زوویراکس)، فامسیکلوویر و والاسیکلویر (والترکس) جهت تسریع روند بهبود کمک کننده هستند. در پی بیماری زونا توجه به رشته های عصبی اهمیت زیادی دارد. چرا که ویروس واریسلا زوستر رشته ها و فیبرهای عصبی را هدف قرار داده و باعث حساسیت رشته های عصبی می شود. در نتیجه دردهای حاصل از زخم ها و تاول ها در دوران بیماری تا مدت ها بعد از بیماری نیز احساس می شود و بیمار با کمترین تحریک پوستی مثل لیف کشیدن در هنگام استحمام، تماس لباس با بدن و … احساس درد شدیدی خواهد داشت. برای درمان این مشکل پزشکان روش درمان بیماری زونا با بلوک عصبی را برای درمان بیماری زونا ارائه می دهند.
درمان بیماری زونا در خانه
برای درمان بیماری زونا در خانه نیز روش هایی وجود دارد. با انجام کارهایی که در ادامه بیان می کنیم تا حدودی می توان درد را تسکین داده و سرعت بهبود را افزایش داد:
- استراحت کردن
- استفاده از کمپرس سرد
- استفاده از پماد “کالامین دی” جهت کاهش خارش
- حمام در وان حاوی مخلوط جو دوسر
مراقبت های بعد از درمان بیماری زونا
یکی از مشکلات و معضلاتی که بعد از درمان بیماری زونا بیماران را آزار می دهد وجود جای زخم ها و پاکسازی پوست بعد از درمان بیماری می باشد. در صورتی که جای زخم ها برای مدت طولانی باقی بماند امکان دارد بیمار بر اثر خارش و التهابات نقطه حساس شده با تحریک و خارش آن ناحیه باعث ایجاد تاول های جدید شود. به خصوص اگر این تاول ها در نزدیکی نقاط حساس بدن مثل گوش و چشم ها و … قرار داشته باشد با تحریک ناحیه زخم و تاول امکان آسیب به نقاط حساس بدن نیز وجود خواهد داشت. بنابراین هرچه سریع تر باید برای درمان بیماری زونا و از بین بردن زخم ها پس از زونا را اقدام کنید.
سوالات متداول درمان بیماری زونا
بیماری زونا همچون آبله مرغان از طریق هوا یا ترشحات تنفسی قابل انتقال نیست. اما در صورتی که مایعات زخم و تاول ها با تماس مثل پوشیدن لباس بیمار، لمس پوست بیمار و … منتقل شود امکان سرایت بیماری می تواند وجود داشته باشد.
برای درمان بیماری زونا راهکار قطعی وجود ندارد اما مصرف برخی داروها و استفاده از راهکارهای درمانی که در این مقاله ذکر شد می توان روند بهبود را سرعت داد.
به طور میانگین دوران درمان بیماری زونا بین 2 تا 4 هفته زمان بر خواهد بود. در صورتی که سیستم ایمنی فرد به دلیل ابتلا به سرطان، ایدز و … و یا بالا رفتن سن ضعیف شده باشد امکان دارد دوره درمان بیماری زونا طولانی تر شود.
– افراد مسن
– خانم های باردار
– بیماران شیمی درمانی
– افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
– افرادی که د رگذشته مبتلا به آبله مرغان بوده اند