ریزش مو اتفاقی طبیعی اما نگران کننده است که ممکن است این اتفاق در مردان و زنان و در سنین مختلف اتفاق بیافتد. هنگامی که با ریزش مو شدید و ناگهانی مواجه می شوید ابتدا باید علت ریزش مو را پیدا کنید و برای درمان ریزش مو اقدام کنید. در ادامه به چند مورد از علت ریزش مو، درمان ریزش مو و علائم و جلوگیری از ریزش مو می پردازیم. با ما همراه باشید.
دلایل ریزش مو
همه افراد به طور روزانه تعدادی از تار موهای خود را از دست می دهند. اما این داستان زمانی نگران کننده می شود که تعداد موهای از دست رفته در روز زیاد می شود و کم کم تراکم موی سر کاهش می یابد. در این هنگام برای درمان ریزش مو ابتدا باید به دنبال دلایل و علت ریزش مو باشیم. با رفع مشکل از ریزش بیشتر موها جلوگیری کرده و سپس برای افزایش حجم موها اقدامات درمانی را آغاز می کنیم. در ادامه به چند مورد از دلایل ریزش مو اشاره کرده ایم:
آسیب جسمی
موی سر در طی دوران حیات فرد دارای یک چرخه رشد و زندگی می باشد. چرخه زندگی موی سر دارای سه مرحله رشد و استراحت و ریختن است. این چرخه در تمامی افراد وجود دارد و ریزش مو در مردان و ریزش مو در زنان دلایل متعددی دارد که تاثیرات سن، ژنتیک، تغذیه و … نیز در آن تاثیرگذار است. با این حال تمامی افراد در طول حیات دچار ریزش مو خواهند شد. یکی از دلایل ریزش مو آسیب جسمی می باشد. عواملی مثل جراحی، بیماری، تصادف کردن، تروما و … می توانند علت ریزش مو در فرد باشند که به آن Telogen Effluvium گفته می شود. آسیب جسمی می تواند باعث ایجاد شوک در چرخه رشد طبیعی مو و علت ریزش مو در فرد شود.
تاثیرات بارداری
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ریزش مو تغییرات و تاثیرات بارداری در فرد می باشد. دوران بارداری یکی از مهم ترین و زیباترین دوره ها در زندگی یک زن می باشد. اما این دوران عواقب و آسیب هایی را برای خانم نیز به همراه دارد. یکی از مشکلات بارداری تاثیر آن در ریزش مو است. البته این ریزش مو در دوران بارداری نیست و بعد از زایمان اتفاق می افتد. علت ریزش مو در دوران بارداری تغییرات هورمونی و عدم تعادل هورمون ها در خانم می باشد. اما نگران نباشید با رعایت رژیم غذایی و مصرف مکمل بعد از چند ماه رشد موها دوباره رشد خواهند کرد و روند رشد موها به روال قبل باز خواهد گشت.
مصرف زیاد ویتامین A
پیش از آنکه به بررسی علت ریزش مو و تاثیر ویتامین A بر آن بپردازیم ابتدا میزان مصرف مجاز روزانه این ویتامین را بیان می کنیم. طبق تحقیقات انجام شده توسط مرکز آکادمی پوست آمریکا مصرف مقدار مجاز مصرف روزانه ویتامین A برای بزرگسالان و کودکان بالای 4 سال در روز به اندازه 5000 واحد بین المللی یا IU می باشد. مصرف بیش از این مقدار در روز از ویتامین آ می تواند علت ریزش مو باشد. البته قطع مصرف ویتامین A و یا زیاده روی در مصرف آن باعث ریزش مو خواهد شد اما میانه روی در مصرف این ویتامین مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
کمبود پروتئین در رژیم غذایی
مصرف پروتئین در رژیم غذایی روزانه بسیار مهم است. تاثیرات غذاهای پروتئینی برای سلامت بدن به خصوص سلامت موها بسیار زیاد است. اگر به طور منظم و روزانه مقدار کافی پروتئین را دریافت نکنید به مرور زمان به ریزش بیشتر موهای خود کمک می کنید. پروتئین مورد نیاز بدن خود را می توانید با خوردن گوشت، مرغ، تخم مرغ، حبوبات؛ غلات و … تامین کنید.
طاسی با الگوی مردانه و زنانه
یکی از دلایل ریزش مو ژنتیک و طاسی الگوی مردانه و زنانه است. البته علت ریزش مو به دلیل ژنتیک در مردان و زنان کمی متفاوت است. علت ریزش مو در مردان و طاسی مردانه می تواند ژنتیک یا تغییرات هورمونی در مردان باشد. اما در علت ریزش مو در زنان و طاسی زنانه بیشتر عوامل ژنتیکی موثر هستند. شکل و ظاهر طاسی در مردان و زنان نیز متفاوت است. طاسی مردانه با کم پشت شدن موها در ناحیه فرق سر و شقیقه ها نمودار می شود و در زنان با کم پشت شدن و کم شدن تراکم موها ظاهر می شود. علت ریزش مو و طاسی منقبض شدن فولیکول مو می باشد.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی در مردان و زنان یکی دیگر از دلایل ریزش مو می باشد. در خانم ها به دلیل بارداری، یائسگی، ژنتیک، مصرف قرص های ضد بارداری و … ریزش مو اتفاق می افتد. در آقایان نیز با تغییرات هورمونی گیرنده های آندروژن در پوست سر فعال شده و فولیکول های مو کوچک می شوند.
از دیگر دلایل ریزش مو می توان موارد زیر را نام برد:
کم خونی و فقر آهن
کم کاری تیروئید
کمبود ویتامین B
بیماری لوپوس
کاهش وزن شدید
تاثیرات شیمی درمانی
آلوپسی آره آتا
سندرم تخمدان پلی کیستیک
تاثیرات مصرف دارو
آرایش نادرست موها
اختلال تریکوتیلومانیا
افزایش سن
کم آبی بدن
مصرف زیاد استروئیدهای آنابولیک
استرس و افسردگی
مصرف دخانیات
مصرف مشروبات الکلی
بیشتر بخوانید: متخصص پوست و مو
انواع ریزش مو
ریزش مو در مردان و زنان به شکل های مختلف ظاهر می شود. در هر فرد با توجه به ژنتیک، تغذیه، سبک زندگی و … شدت ریزش مو و نوع و درمان آن می تواند متفاوت باشد. با این حال در ادامه چند مورد از انواع ریزش مو را ذکر کردیم.
- ریزش مو سکه ای
- ریزش موی سر آندروژنیک
- ریزش موی سر زنان
- ریزش موی سر مردان
- تلوژن افلوویوم
- آناژن افلوویوم
- طاسی منطقه ای(آلوپسی آرتائا)
- کچلی سر(تینیا کپیتیس)
- و…
بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو
برای درمان و یا جلوگیری از ریزش مو داروها و مکمل هایی وجود دارند که با مصرف مداوم آنها تا حد زیادی می توان درمان ریزش مو را انجام داد. در ادامه بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو و ویتامین های ضد ریزش و تقویت مو را معرفی می کنیم:
- قرص پرفکتیل پلاتینیوم ویتابیوتیکس (Perfectil Platinum)
- کپسول فورس کپ منز(مردانه) ناتیریس (orcecap Mens Hair)
- کپسول فورس کپ وومنز(زنانه) ناتیریس(Forcecap Womens Hair)
- کپسول رجوا درمکس پارس حیان(Dermex Rejua Capsule)
- قرص پرفکتیل اورجینال ویتابیوتیکس(Perfectil original)
نکات مراقبتی برای جلوگیری از ریزش مو
پیش از آن که دچار ریزش مو و کم پشت شدن موها شوید بهتر است که نکات مراقبتی برای جلوگیری از ریزش مو را بدانید و علت ریزش مو در خودتان را پیدا کنید تا برای جلوگیری و درمان آن از راهکارهای موجود کمک بگیرید. در ادامه مواردی از نکات مراقبتی برای جلوگیری از ریزش مو را بیان کرده ایم. با دانستن رمز و رازهای مراقبت از موها باعث جلوگیری از ریزش مو شده و موهای سالم تری خواهید داشت.
- تغذیه سالم
- سلامت پوست سر
- پرهیز از زیاده روی در شانه زدن
- پرهیز از زیاده روی در حرارت دادن به مو
- پرهیز از شامپو زدن زیاد موها
- کاهش استرس و اضطراب
- مصرف زیاد آب و مایعات
- بهداشت روبالشی
- مصرف مکمل های تقویتی مو
- و…
بیشتر بخوانید: فیلر مو
درمان ریزش مو
برای درمان ریزش مو در خانه نیز می توانید اقداماتی انجم دهید. اقداماتی مثل مصرف مکمل های تقویت مو، تغذیه مناسب، ماساژ کف سر، رفع کم خونی و … در کم شدن میزان ریزش مو روزانه موثر است. در صورتی که میزان تارهایی که در روز از موهای شما کم می شود رو به افزایش است باید برای تشخیص علت ریزش مو و درمان آن به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
سوالات متداول
ویتامین های مختلفی در سالم شدن و رشد مناسب مو موثرند. در صورتی که مصرف این ویتامین ها و مواد معدنی کاهش یابد ریزش مو در فرد اتفاق می افتد.
· ویتامین A
· ویتامین B
· ویتامین C
· ویتامین D
· ویتامین E
· زینک یا روی
· آهن
برای داشتن موهای سالم و جلوگیری از ریزش مو و کم پشت شدن موها باید رژیم غذایی سالم را رعایت کنید. رژیم غذایی باید شامل مواد غذایی حاوی آهن، پروتئین کافی، منابع ویتامین C، امگا 3، بیوتین و… باشد. مکمل های بیوتین، آهن، ویتامین C، ساوپالتمو، اینوزیتول و … نیز برای جلوگیری از ریزش مو کمک کننده هستند.
برای ضخیم شدن موها باید از شستشوی مداوم آنها با شامپو خودداری کنید و یا از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنید. همچنین استفاده از روغن های گیاهی برای ضخیم شدن مو مفید هستند. رنگ کردن و حرارت دادن مو باعث نازک شدن موها می شود از انجام این کارها پرهیز کنید.