کلوئید گوش نوعی بافت اسکار است که پس از آسیب ایجاد می شود. سوراخ کردن گوش شایع ترین علت کلوئید گوش است. درمان گوشت اضافه سوراخ گوش به سختی انجام می شود چرا که عموما دوباره رشد می کنند. درمان قطعی کلوئید با ترکیب چندین روش درمان افزایش می یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علت کلوئید گوش، درمان کلوئید گوش و … با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
کلوئید گوش چیست
کلوئید گوش نوعی بافت اسکار فیبری است که پس از آسیب ایجاد می شود. بر خلاف انواع دیگر اسکارها و جوش های برجسته، کلوئید گوش فراتر از ناحیه آسیب دیده اصلی گسترش می یابد. کلوئید گوش می تواند در هر نقطه از گوش شما از جمله لاله گوش، غضروف یا پشت گوش ایجاد شود. اکثر افرادی که کلوئید گوش دارند پس از سوراخ کردن گوش به آن مبتلا می شوند و کلوئید پیرسینگ بینی و … از جمله مشکلات شایع می باشد.
علت ایجاد کلوئید گوش
کلوئید گوش معمولاً پس از آسیب رسیدن به پوست گوش ایجاد می شود. صدماتی که ممکن است باعث ایجاد کلوئید در گوش شما شود عبارتند از:
- ایجاد برش
- خراش
- پیرسینگ
- خالکوبی
- آکنه
- آبله مرغان
- نیش حشرات
کلوئید گوش چگونه درمان می شود؟
برای درمان کلوئید گوش، راه های متعددی وجود داشته اما باید بدانیم که کلوئید گوش که خود را به شکل یک ضایعه پوستی در ناحیه گوش نشان می دهد، به درمان مقاوم بوده و ممکن است پس از درمان نیز، به طور کامل برطرف نشده و یا دوباره خود را نشان دهد. درمان کلوئید گوش همچنین، از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و روش درمانی موثر برای یک فرد، لزوما برای فرد دیگر نتیجه بخش نخواهد بود. ضمن آن که متخصصان عموما، ترکیب چند روش درمانی را پیشنهاد کرده و با کمک گرفتن از راه های مختلف، کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش شما را برطرف خواهند کرد.
روشهای مختلف درمان کلوئید گوش
برای درمان کلوئید گوش روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
استفاده از کورتیکواستروئیدها و یا استروئیدها
تزریق مستقیم کورتیکواستروئیدها و یا استروئیدهایی مانند تریامسینولون به بافت کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش، موجب نرم شدن و کاهش حجم کلوئید و همچنین، تسکین علائم آن است. طبق تحقیقات انجام شده، بین 50 تا 80 درصد کلوئیدها، به کمک تزریق مستقیم، درمان شده و به خوبی بهبود خواهند یافت. می توان گفت بافت کلوئیدی گوش در بیشتر موارد به تزریق استروئیدی انجام شده، واکنش مثبتی نشان داده و علائم بهبودی خود را به خوبی نشان خواهند داد.
تزریق های کورتیکواستروئیدی و یا استروئیدی برای درمان کلوئید گوش، بهتر است هر دو تا شش هفته یک بار انجام شده و تا زمان مشاهده علائم بهبودی و برطرف شدن کلوئید گوش، ادامه پیدا کنند. البته این تزریق ها ممکن است افزایش قطر عروق خونی و تشکیل شبکه ای از رگه های سطحی (تلانژکتازی) و یا روشن و نازک شدن پوست اطراف ناحیه تزریق را به دنبال داشته باشد.
افزون بر تزریق، استفاده از نوار اشباع شده با استروئید و قرار دادن آن بر روی بافت کلوئید گوش نیز، یک راه موثر دیگر برای درمان کلوئید گوش است. در این روش، باید این نوار اشباع شده استروئیدی را به مدت 12 ساعت در طول روز بر روی ناحیه کلوئید گوش قرار داده و این عمل را نیز، به طور روزانه و تا زمان بهبود یافتن کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش خود، تکرار کنید.
کرایوتراپی و یا سرما درمانی برای درمان کلوئید گوش
کرایوتراپی که به آن سرمادرمانی نیز گفته می شود، یک روش درمانی ساده و غیر تهاجمی بوده که برای از بین بردن ضایعات پوستی، توده ها و دانه های گوشتی موجود در سطح پوست افراد نظیر درمان کلوئید گوش، به کار برده می شود. در روش کرایوتراپی و یا سرما درمانی، از نیتروژن مایع استفاده شده است که از طریق فریز و منجمد کردن توده های پوستی مانند کلوئید گوش، آن ها را به شکل موثری از بین می برد. روش کرایوتراپی و یا سرما درمانی برای درمان کلوئید گوش ، سلول های آسیب دیده را مورد هدف قرار داده و کمک می کند تا این توده ها، در سطح سلولی از بین رفته و به طور کامل برطرف شوند.
ایجاد فشار و استفاده از پانسمان
در این روش درمانی، از پانسمان استفاده می شود که ناحیه کلوئید ایجاد شده بر روی گوش از قرارگیری در معرض هوا در امان بوده و این پانسمان همچنین، به گونه ای بسته می شود که با وارد کردن فشار بر روی کلوئید، به بهبود و برطرف شدن آن کمک کند. این پانسمان، باید هر 12 و یا 24 ساعت یک بار تعویض شده و استفاده از آن تا مدت چند هفته، ادامه پیدا کند.
لیزر درمانی درمان کلوئید گوش
لیزر یکی از راه هایی است که همواره برای درمان گوشت اضافه در نواحی مختلف بدن، موثر واقع شده و بهترین نتیجه را به همراه حداقل میزان عوارض جانبی، ارائه می کند. در روش لیزر درمانی برای کلوئید گوش، عموما از لیزری با محدوده طول موج 585 نانومتر استفاده می شود که البته، همچنان پژوهش های دیگری در حال انجام است تا کارآمدترین نوع لیزر و طول موج آن را مشخص کند.
استفاده از رتینوئیدها برای درمان کلوئید گوش
رتینوئیدها که عموما برای درمان آکنه و جوش به کار برده می شوند، تاثیر مثبتی برای درمان کلوئید گوش داشته و در میان پزشکان، به عنوان یک روش کارآمد شناخته شده است. رتینوئیدها عموما بر روی سطح گوشت اضافه بر روی پوست، تزریق شده و یا بر روی کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش، استعمال می شود.
استفاده از اینترفرون برا یدرمان کلوئید گوش
اینترفرون آلفا، یک داروی ضد ویروس است که در صورت استفاده همزمان با تزریق استروئید، درمان کلوئید گوش را بخشیده و کمک می کند تا فرد، هرچه سریع تر از شر کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش خود خلاص شود.
جراحی برای درمان کلوئید گوش
جراحی کردن کلوئید ایجاد شده در ناحیه گوش و برداشتن آن به کمک تیغ جراحی، ممکن است در مواردی زخمی حتی بزرگ تر از زخم اولیه بر جای گذاشته و راه چندان مطلوب و مناسبی نباشد. به همین دلیل بهتر است در ابتدا، راه های دیگر درمان کلوئید گوش را امتحان کرده و با یک پزشک متخصص مشورت کنند.